PEMBE PANTER: ÇİZGİ DÜNYANIN SESSİZ ELMASI
Haluk Kalafat

Bilmeyen yoktur ama tekrar etmekte yarar var; Pembe Panter elmasın adı, Müfettiş Clouseau'yla ilgisi yok. Aslında film ayrı hikâye, çizgi film ayrı bir hikâye ve örneğine az rastlanır bir ilişkileri var.Sinemayla diğer anlatı sanatlarının ilişkisi genelde "sinemaya uyarlama" biçiminde olur. Yani edebiyat, çizgiroman, tiyatro, müzikal ve çizgi filmden sinemaya uyarlamalar seyretmeye alışığızdır. Pembe Panter çizgi karakteri ise aynı adlı sinema filminden doğdu.Blake Edwards 1963 yılında Maurice Richlin ile yazdığı bir senaryo için "kamera" dediğinde, sinema tarihine geçecek birkaç pop ikonu yaratacağını düşünmüyorduherhalde. Pembe Panter adını verdiği filmin tüm dünyaya tanıttığı Henry Mancini'nin bestelediği temamüziği, Peter Sellers'ın Müfettiş Clouseau rolü ve jenerikteki sevimli panter kısa zamanda unutulmazlar arasına girdi. Blake Ewards'ı birinci sınıf Hollywood yönetmenleri arasına sokan Pembe Panter'in ertesi yıl ikincisi çekildi.

Pembe Panter serisinin karışık bir hikâyesi var. İkinci filmden sonra Blake Edwards yapımcılarla tartışıp seriyi bırakıyor, yapımcı Müfettiş Clouseau adında (Alan Arkin oynamış) bir film yapıyor, davalar açılıyor, tartışmalar oluyor... Sonuçta 1974'de Edwards-Sellers ikilisi Pembe Panter'in dönüşünü çekiyor.

Toplam beş Pembe Panter filmi var. Gerçi Blake Edwards daha fazlasını yapıp pişmiş aşa su kattı; ne de olsa altın yumurtlayan tavukların başına sık sık gelen bir beladır bu. Çorbayı iyice sulandıran darbe ise 2006'da vizyona giren film. Son Pembe Panter filminin ayrıntısını sona bırakalım; biz gelmiş geçmiş en "cool" çizgi film karakterine geçelim.

Friz Freleng adı çoğu insan için çok şey ifade etmez. Peki Bugs Bunny, Tweety, Dafy Duck, Speedy Gonzales'i en önemlisi de Pembe Panter'i tanımayan var mıdır? Vardır belki ama çok azdır. Freleng, Warner Bros Stüdyoları'nın en önemli animatörüydü. Looney Toones, Mery Melodies serilerinin ise yaratıcı kadrosunun baş aktörü. Çizgi film yani animasyon dünyasının büyük ustalarından biridir Freleng. Tam 63 yıl boyunca 3000'e yakın çizgi film üreten Freleng, bunların dört tanesiyle En İyi Animasyon Oscar'ı kazandı.

Bu dört Oscar'dan birini Pembe Panter'in ilk çizgi hikâyesi "The Pink Phink"le aldı. Blake Edwards filmin jeneriğinde çizgi karakter kullanmaya karar verdiğinde Freleng, animasyon bölümünü kapatan Warner'dan firmanın diğer animasyoncusu David DePatie'yle birlikte ayrılmış ve kendi stüdyosunu kurmuştu. Blake Edwards jeneriği bu ikiliye verdi. Freleng ve DePatie ikilisi tanıdıkları çizerlere Pembe Panter tipi için sipariş verdi. Blake Edwards'a 100 ayrı Pembe Panter çizimi verdiler. Büyük bir stüdyonun tabanına serilmiş kağıtlara çizili çalışmalara bakan Edwards, Hawley Pratt'ın yaptığı Pembe Panter'in önünde durdu ve "İşte bu" dedi. Pembe Panter böyle doğdu. Muhtemelen Edwards'ı onu seçmeye iten şey, Pratt'ın yarattığı  Pembe Panter'in yüz biçiminin elmas şeklini çağrıştırmasıydı.






Jenerikte Pembe Panter ünlü tema müziğinin eşliğinde tam bir mim sanatçısı edasıyla konuşmadan hikâyeyi anlatıyordu. Jenerik film kadar beğenildi. Sonuçta filmin yapımcısı United Artist, Freleng ve DePatie'den Warner Bros için yaptıklarına benzer bir çalışma istediler. Başrolde Pembe Panter olacaktı. "Pink Phink" 1964'te yapıldı. Prömiyerinin üzerinden iki hafta geçmişti ki, sevimli pembe dostumuz Time'ın kapağındaydı. 1965'te kısa animasyon dalında Oscar kazandı. 60'lı yıllarda ABD'de ve dünyanın birçok ülkesinde Pembe Panter çılgınlığı yaşandı. Freleng ekibi yüze yakın kısa animasyon hazırladı, televizyon şovları yapıldı.

Aslına bakılırsa sinemanın renklendiği ve sesli olduğu, sektörün hızla modernize olduğu bir dönemde, Pembe Panter gibi sessiz sinema günlerinden kalmışa benzeyen bir çizgi karakterin bu kadar başarı kazanmış olması anlaşılması güç bir durum. Animasyonun, söze dayalı komedinin, aksiyonun ve hızın ön plana çıktığı yıllardı, ama Pembe Panter unutulmaz müziğine uygun bir biçimde salınarak yürüyordu, konuşmuyordu, efektler en alt düzeydeydi ve en önemlisi çizgi filmde iki karakter vardı. Friz adlı büyük burunlu bir adam ve Pembe Panter. Etrafına aldırmaz duruşu, kuyruğunu zarafetle sallayışı, bildiğini okuyan tavrı, her kılığa uyan karakteri, yarattığı durum komedisini uzatıp çiğleştirmeyen tavrıyla Pembe Panter, televizyon macerasını uzun yıllar sürdürdü. 1977'de DePatie-Freleng firması Marvel'e satıldıktan sonra, Freleng Pembe Panter'i başka bir boyuta taşıdı. Pembe Panter zamana ayak uydurmuştu, artık aksiyonun ve söze dayalı komedinin çekim alanına girmişti. Freleng 1980'lerde Hanna-Barbara ikilisiyle birlikte Pembe Panter ve Oğulları dizisine başladı. Pembe Panter konuşuyordu, ama karakterine uymadığı için aksiyonu küçük Pembe Pantercikler yapıyordu. O hâlâ en "cool" çizgi kahramandı ama büyü bozulmuştu.